Møt Jan Svaheim

Han kjenner hemmeligheten bak en god formidler bedre enn de fleste. Som ekspert på live-, stream-, og hybridarrangementer har han unik erfaring. Med hans ledelse blir nye talenter løftet frem og får skinne. Bli bedre kjent med mannen bak Bedre Formidler, Jan Svaheim. 🎬

– Hva er din bakgrunn og ditt forhold til formidling?

Fra jeg var liten, husker jeg at det ofte banket på døra hjemme. De som spurte etter min mor ønsket ofte hjelp til å skrive sanger eller taler. De som spurte etter min far, endte opp rundt kjøkkenbordet hvor de fortalte livlige og engasjerende historier. Så, jeg har det i blodet.

Som produsent og formidlingstrener, hjelper jeg andre med å finne selvsikkerhet, sin indre stemme, og evnen til å fortelle egne historier. Selv om jeg trives på scenen, er det ingenting som slår gleden av å se andre dyktige formidlere i aksjon – de som klarer å forvandle sin presentasjon til en opplevelse for publikum.

– På hvilken måte har det å jobbe med formidling påvirket deg?

Personlig har jeg blitt uredd og mer i fred med den jeg er. Det har også gitt meg en dypere forståelse for hvor viktig det er å stå trygt i sin sannhet som formidler. Gleden ved å formidle, trygghet og selvtillit trumfer alltid tekniske presentasjonsferdigheter. Som Ibsen sa: “Det som du er, vær fullt og helt, og ikke stykkevis og delt”.

– Hva er din beste formidlings-opplevelse?

Det er øyeblikket når budskapet resonnerer dypt med det personlige, der det vibrerer med ens egne følelser og tanker. Ett av mine rikeste formidlingsøyeblikk, må være Thora Helene Størens TEDx Oslo-tale. Et fyrverkeri i minnet. Selv etter åtte år, vender jeg tilbake til hennes oppfordring om å ‘gjøre noe annerledes’. Budskapet ble ikke bare sagt; det ble en opplevelse som involverte hele mitt vesen da hun ledet en hel forsamling, i sang. Dette var ikke bare en tale, det var et kall til handling. 🎤

– Blir du av og til nervøs før du skal på scenen, og hvordan håndterer du det?

Jeg kan kjenne pulsen øke, få tørr munn og bli klam i hendene – akkurat som alle andre. I stedet for å kalle det nervøsitet, bruker jeg en teknikk som toppidrettsutøvere bruker: De tenker at de er spente og skjerpet. Det gjør jeg også. Forskjellen er hva vi ser for oss skal skje – noe positivt, eller negativt. Mine siste ord til meg selv før jeg går på scenen, er alltid: «Husk å smile og ha det gøy».

– Hva er den vanligste fellen folk går i når de formidler?

Å tro at PowerPoint eller Keynote-presentasjonen deres er selve presentasjonen. DET ER DU SOM ER PRESENTASJONEN! Som lytter ønsker jeg å høre dine tanker, refleksjoner og historier. Det visuelle skal kun underbygge dette.

– Hva er én ting du synes kjennetegner de beste formidlerne der ute?

Variasjon! De lar ikke hjernen vinne spillet «jeg vet hva som kommer nå». Vi mennesker er late og forsøker å forutse hva som kommer, så vi kan gå på autopilot. En god formidler bruker mye variasjon. De stiller spørsmål, lar skjermen gå i svart, viser en film, og forteller en historie. 🎥

Interessert i trening, eller foredrag av Jan? Kontakt oss her:

Om Bedre Formidler

Vi i Bedre Formidler utvikler kompetente og selvsikre ansatte gjennom kurs & trening i effektive kommunikasjonsverktøy. Vi bruker blant annet personlige historier som et verktøy for å øke deltakernes selvtillit og evne til å formidle gode presentasjoner, fra scene, i møterommet eller på kamera. Hvis du er interessert i å skreddersy et program som passer din bedrift, kontakt oss eller lese mer om vår formidlingstrening her.

VIL DU BLI EN BEDRE FORMIDLER?

Bli en del av vår faglige sirkel!

Fagstoff rett i innboksen Motta gode tilbud

Meld deg på vårt nyhetsbrev